salgotarján

Programajánló – Egy nap Salgótarjánban

Mátraverebélytől autóval csak 20 perc a távolság!

  1. BÁNYAMÚZEUM

Salgótarján, Zemlinszky Rezső utca 1. Telefon: 32/420-258

Salgótarján a magyarországi barnaszénbányászat egyik legjelentősebb vidéke, a nógrádi szénmedence történetét, a helyi bányászat eszközeinek, a kitermelés módjának fejlődését ismerhetik meg a látogatók Magyarország első olyan föld alatti bányamúzeumában, melyben egykor egy valódi bánya működött.

bányamúzeum 2Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum áttekintést nyújt a bányáról és berendezéseiről. Emellett felszíni géppark- és bányatörténeti kiállítás is látható. A múzeum József-lejtősakna 1951-ben elhagyott, de épségben maradt vágatrendszerében található.

Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt nagy élmény lemenni a régi bányába, és a föld mélyén megismerkedni a bányászélet nehézségeivel.

NYITVA TARTÁS:

kedd-vasárnap 9.00-15.00

Belépőjegyek: felnőtt 800 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft

bányamúzeum

2. URÁNIA CSILLAGVIZSGÁLÓ 

Cím: 3100 Salgótarján, Gedőc tető, Gedőci utca 36. Kezelő: Könnyű József – Tel: 32/310-250; 30/910-88-68 Előzetes bejelentkezés szükséges.

A Salgótarján peremén lévő csillagvizsgáló három szintes épületében jelentősnek mondható szakkönyv- és folyóirattár található. A csillagvizsgáló főműszere egy 320/1450 mm-es Newton távcső, amely az épület harmadik szintjét képező forgatható kupolában került elhelyezésre. A villás szerelésű óragépes, mindkét tengelyén finom mozgatással és órakörökkel ellátott távcső bemutatási, észlelési célokat szolgál. Távcsöves bemutatók alkalmával különféle nagyításokban láthatók a Hold kráterei, a bolygók, az Univerzum galaxisai, és a csillagos égbolt megannyi érdekessége.

NYITVA TARTÁS:

Sötétedéstől (19 óra) derült égbolt esetén elsősorban pénteki és szombati napokon. Szakmai programok alkalomszerűen, szakköri foglalkozások: szombati napokon 18 órától. Csoportok látogatása a hét bármely napján előzetes bejelentkezés alapján.

csillagvizsgáló

3. KÁLVÁRIA

1949-ben szentelték fel a Pipishegy déli lejtőjénél a Karancs-völgye felé tartó katlan szélén. Itt található a Trianoni emlékmű, egy kisebb kereszt és a 12 stáció. 1991-ben kiemelt látnivalóvá nyilvánították és maga a pápa is felavatta az emlékművet. 2008-ban újabb restaurációt hajtottak végre és új kereszt került a régi fakereszt helyére.

kálváriaTekintse meg egyéb programajánlatainkat is!

Egyházi turistáknak ajánljuk!

Horgászoknak ajánljuk!

Bakancsos turistáknak ajánljuk!