somoskő

Bakancsos turistáknak ajánljuk!

Fedezze fel a környék páratlan természeti kincseit!KARANCS-MEDVES VIDÉKE

A Karancs-hegy és a Medves-fennsík térsége Nógrád megye észak-keleti részének felfedezetlen, geológiai, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő vidéke.medves

A Karancs-Medves vidék a túrázóknak, lovasoknak és a kerékpárosoknak is sok lehetőséget kínál. Kiépített kerékpárutak, turistautak és számos lovarda került kiépítésre a területen. A kisterenyei repülőtérről a levegőbe emelkedve tudjuk megcsodálni Salgótarján környékének változatos domborzatát, tengerszemeit, középkori várait!

A terület központja Salgótarján. A város és kisebb településrészei a Karancs-Medves vidék völgyeiben húzódnak, melyek kiváló kiindulópontként szolgálnak a területet felfedezni kívánók számára könnyed kirándulásokhoz, vagy épp teljesítménytúrák megtételéhez is!

Salgótarjántól 10 kilométerre, északra található Eresztvény és Salgóbánya.

salgóbánya2Salgóbánya a Medves-fennsík szélén, Salgó vára alatt terül el. A várból csodás panoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk innen az egész vidéket, a környező nógrádi, hevesi hegyeket, sőt a Magas-Tátrát is! boszorkánykőA közeli Boszorkánykőre felvezető tanösvény a területen több millió évvel ezelőtt lezajlott, lenyűgöző domborzati formákat létrehozó vulkáni tevékenységeket mutatja be.

Salgóról jelzett turistaúton juthatunk el az innen két kilométerre található Eresztvénybe, a Madárparkba. A Somoskői várhegy északi oldalán, a várkaputól 150 méterre találjuk a vidék egyik legkülönlegesebb geológiai képződményét, a somoskői bazaltorgonát! 8-9 méter magas, ívelt, oszlopos formát felvevő bazatköveket figyelhetünk meg a vár alatt, melyek mintha egy varázsütésre kővé változott vízesés zuhatagát formáznák.

Somoskőtől nyugati irányban magasodik a Karancs-hegy. A Karancs egy közeli magaslatán elnyúló tisztáson a Margit-kápolna békéje várja a kirándulókat.

Abban az esetben, ha Somoskőből keleti felé indulunk tovább, megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkját, a Medvest! A terület több helyen fátlan, rétek, legelők borítják. A Medves-fennsík területén több bánya is működött az elmúlt több mint 150 évben. A bányászat maradványaiként több bányató is tarkítja a tájat, melyek kedvelt pihenő- és kirándulóhelyek a környék lakói körében.

SOMOSKŐ VÁRA
Hazánk hajdan őrző-védő szolgálatot teljesítő, 526 méter magaslaton fekvő északi bástyája, Somoskő vára a Trianoni békekötés következtében Szlovákia területén található, látogatása azonban ma már közvetlenül Somoskőből megoldható.

somoskőA csúcsos tornyú felújított vár oldalában található a 16 m hosszú, orgonasíp alakot öltő, szabályos öt- és hatszögletű bazaltképződmény, a bazaltömlés, mely Európában igazi különlegesség: hasonló természeti formáció csak a közeli Szilváskőn valamint Szicília szigetén látható.bazaltomles

Somoskő vára adott helyszínt Balassi Bálint és Losonczy Anna híres románcának, s születtek meg ennek folyományaként a magyar irodalom legismertebb és legszebb szerelmes költeményei közé tartozó Júlia-versek. Maradva az irodalmi vonatkozásnál: Petőfi Sándor 1845. június 12-ei látogatását őrzi a költőről elnevezett emlékparkban kialakított Petőfi-kunyhó.

A festői szépségű és történelmében gazdag vár lábánál található a nemzetközi hírű Salgótarjáni ugrógálának évekig helyet biztosító sportcentrum, valamint ennek közvetlen szomszédságában az ugróatlétikai cipőmúzeummal is büszkélkedő Bazalt panzió és étterem.

A vártól 400 m-re található az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett Somoskői Vadaspark és Kirándulóközpont, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt testközelből figyelhetik meg a környékre jellemző állatokat (a közel 15 hektáros parkban dámok, muflonok, őzek, vaddisznók egyaránt természetes környezetükben láthatóak).

A várhegy lábánál, a falu központjában található temetőtől keleti irányban elindulva kb. 10 perces kényelmes sétára, az egykori Magyar-bánya felhagyott meddőhányóján található a Somoskői Kőpark.

Szilváskő

Salgóbányától kb. 10 kilométerre található Szilváskő Karancs-Medves vidékének “kétpúpú hegye”, ahol nyáron is előfordulhat hó. Érdemes kora tavasszal bejárni a tájat, mielőtt a földtani látványosságokat elfedi a zöld. A látnivalók (bazaltoszlopok, hasadékok, vulkáni képződmények) Rónabánya után egy rövid (2-3 kilométeres, sárga háromszöggel jelölt) turistaút mentén helyezkednek el.

 

szilváskő

Tekintse meg egyéb programajánlatainkat is!

Egyházi turistáknak ajánljuk!

Horgászoknak ajánljuk!

Egy nap Salgótarjánban